NCoat Nanocoatings
Nanocoatings zijn zeker geen coatings die je overal op aan kunt brengen en dat al de problemen zijn opgelost. Het is echter wel een heel bijzondere technologie die in een aantal situaties zeker uitkomst kan bieden, zeker als de meer vertrouwde verven te kort schieten.
Specifieke eigenschappen die aan nanotechnologie worden toegedicht zijn de makkelijke reinigbaarheid (Easy to Clean), waterafstotend en zelfreinigende eigenschappen (Lotus-effect), hetgeen ook wel omschreven als Hydrofoob en Oleofoob. Tevens de enorme hechting, maar ook in veel gevallen het zo goed als onzichtbare uiterlijk van het eindresultaat.
Het onzichtbare uiterlijk en de hechting aan niet zuigende ondergronden ontstaat door de enorme kleine deeltjes waar de producten uit bestaan. Een millimeter is al niet groot, maar een Nano-meter is zelfs een miljoen keer zo klein. Door deze kleine nano deeltjes kan het zo diep in de ondergrond door- en indringen dat het zo goed als onzichtbaar is op zuigende ondergronden als hout en beton. De hechting op niet zuigende ondergronden als bijv. koper, RVS, aluminium of geverfde ondergronden werkt hierdoor op een zeer unieke wijze.
Hechting bij nano
Normaal creëren we zelf de hechting d.m.v. schuren, het oppervlak te vergroten. Bij Nano zijn er zo ongelofelijk veel super kleine deeltjes, die samen veel meer oppervlak hebben dan grotere deeltjes, dat in dit geval de verf de oppervlakte vergroting voor zijn rekening neemt. Zonder schuren optimale hechting!
Hechting op zuigende delen gaat weer heel anders en wel op twee manieren:
- Bij hout gaat dit puur door penetratie en het niet creëren van een laag op het hout
- Bij beton of stenen ondergronden ontstaat de hechting door een onomkeerbare chemische reactie tussen het product en de ondergrond.
Eigenschappen van nano coating
Easy to Clean, zelfreinigende, hydro- en oleofobe eigenschappen worden op twee manieren bereikt:
- Het Lotus-effect (druppel effect) ontdekt door Dr. Wilhelm Barthlott, dankt zijn werking aan miljarden kleine puntjes colloïdaal Silica van 1 tot 100 Nanometer die allemaal in de zelfde richting, als mini haartjes, omhoog staan. Vuil blijft hierop liggen en regenwater rolt als parels over deze haartjes heen en neemt het vuil mee. Gevolg…. een droge en schone gevels.
- Professor Honda en zijn leerling Fujishima ontdekte in 1967 de andere manier, die ontstaat doordat vrije radicalen (OH) met een ongelijk aantal elektronen in de atomenstructuur. Deze gaan elkaar opvullen tot een gelijk aantal en verspringen weer naar elkaar onder invloed van UV-licht. Door al die verspringende elektronen ontstaat een positief geladen oppervlak, dat met het vocht uit de lucht een minuscuul dun waterfilmpje op het oppervlak creëert. Hierin worden vuil, olie en water opgenomen en door de regen weggespoeld. Tevens wordt door dit verschijnsel organische (koolstof) verontreinigen als vet, olie, schimmels, geuren en bacteriën gesplitst in C0₂ (kooldioxide) dat als gas vervliegt en H₂0 (water) dat met de regen wegspoelt.
Gevaar?!
Er wordt al meer dan 10 jaar onderzoek gedaan naar de eventuele gevaren van nanotechnologie, zeker ook in verf. Geïnitieerd, betaald en uitgevoerd door o.a. de Europese Unie, Ministerie Van Infrastructuur & Milieu, Nanohous, Industox, Nanonext, VVVF, Universiteiten, Hogescholen en TNO. Waarbij TNO nog separaat producten van NCoat heeft onderzocht, ook tijdens applicatie met de spuit in buitensituaties.
NCoat – nanotechnologie is zeer bijzonder
Geen negatieve aspecten aangaande de gezondheid zijn aangetoond, zelfs geen vrije Nano-deeltjes kleiner dan 100 NM. Wat betreft milieu kan gezegd worden, dat de meeste producten van NCoat watergedragen en/of biologisch afbreekbaar zijn. Sterker nog een groot aantal NCoat producten zijn toegelaten in de voedingsindustrie, geschikt voor kinderspeelgoed en direct contact met drinkwater.
Je zou bijna geneigd zijn om “AMAZING” te gaan roepen, maar……… dat doen we niet. Alles heeft zijn beperkingen en dus ook nanotechnologie. Maar de werking is zeer bijzonder, ingenieus en indrukwekkend. Op serieuze wijze, in specifieke situaties en bij goede omstandigheden aangebracht geeft het bijzondere eigenschappen aan ondergronden en bouwdelen, die met traditionele verven niet zijn te verwezenlijken.